Inhoud voedselpakket

Wat zit er in een voedselpakket?

Dat is elke week weer verschillend. De Voedselbank koopt geen voedsel. Het voedsel komt van bedrijven die het bijvoorbeeld over hebben.

Wat er in een voedselpakket zit hangt dus ook af van wat we als Voedselbank krijgen. We hebben inmiddels een magazijn waar we altijd wat voorraad hebben, zodat we, als we niets of niet voldoende krijgen, toch een pakket kunnen maken. Een pakket is dan ook een aanvulling. Je kunt er niet de hele week van eten

Voedselveiligheid

Stichting Voedselbank Peel en Maas is gecertificeerd conform de normen van de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit).

In oktober 2015 hebben we, na inspectie van de NVWA, de waardering code groen gekregen en wel het maximaal aantal te behalen punten, te weten: 100!

In oktober 2016 haalde we 97 punten.

In oktober 2017 haalde we 95 punten,

In november 2018 haalde we 98 punten,

In september 2019 haalde we weer de maximale score van 100 punten.

Juli 2020 haalde we wederom de volle 100 punten.

September 2021 weer de maximale 100 punten

September 2022 weer de maximale 100

punten

We dienen dit certificaat naar de toekomst toe te handhaven. Dit vraagt voortdurend discipline en controle van al onze vrijwilligers. Dit betekent aandacht voor de persoonlijke hygiëne, reiniging en ingangs- en uitgangscontrole met name het goed regelen van temperaturen van gekoelde producten.

Over de datum

In een pakket zit vaak eten dat over de datum is. Toch is het nog goed! Er zijn namelijk verschillende soorten houdbaarheidsdata. En heel veel dingen kun je nog lang eten na de datum die op de verpakking staat.

THT: ten minste Houdbaar Tot

De THT is een soort garantie. Tot die datum garandeert de producent dat het smaakt alsof het net van de band komt. Daarna kan het zijn dat de smaak wat achteruit gaat. Of dat het bijvoorbeeld wat minder knapperig wordt. Maar je wordt er zeker niet ziek van!

UTH: Uiterlijk Houdbaar Tot

Aan de UHT of TGT (Te Gebruiken Tot) datum moet je je echt wel houden. Die datum staat op vlees, vis en voorgesneden groente in zo’n bolle zak. Dat eten zit ook nooit na de datum in een voedselpakket.